Kun vuorokauden työvuoro päättyy aamukahdeksalta, Jere Nikkarinen hörppää kahvin ja paneutuu edunvalvontatöihin. Päikkäreiden jälkeen hän hoitaa oman yrityksensä asioita ja shoppailee mökkejä. Vapaa-ajan hän omistaa perheelleen.
Jere Nikkarinen hyppäsi ambulanssin rattiin 24 vuotta sitten. Ennen hyppyä hän oli tehnyt rakennushommia ja opiskellut sähköasentajaksi. Pelastusala veti kuitenkin puoleensa.
Nikkarinen valitsi lähihoitajakoulun, koska se tarjosi laajemman kirjon työmahdollisuuksia kuin pelastusopisto. Sittemmin hän suoritti myös sairaanhoitajan tutkinnon, ja niin hänestä tuli ambulanssissa työskentelevä ensihoitaja. Hän työskentelee Pohjois-Savon hyvinvointialueella, jossa toimii 250 ensihoitajaa.
Energinen monitoimi-ihminen ei tyhjäkäyntiä tunne. Työnsä ohella hän pyörittää monipuolista yritystoimintaa ja kokee alansa edunvalvontatyön elämäntavakseen.
Lue lisää: Testaa, olisiko sinusta palopäälliköksi
Mitä kuuluu työhösi ensihoitajana?
– Työpaikkani on ambulanssi. Potilaalle teemme yleensä tavanomaisina tutkimuksina verensokerin-, lämmön- ja verenpaineenmittaukset. Tarvittaessa otamme sydänfilmin ja teemme laboratoriotutkimuksia.
Mikä pelastustyössä viehättää?
– Olen nopeatempoinen ihminen ja pidän siitä, että työ ei tapahdu aina samassa paikassa kahdeksasta viiteen. Tilanteet ja asiakkaat vaihtuvat.
Nautin siitä, että jokainen päivä on erilainen. Ensihoitajana teen 24 tunnin vuoron aamukahdeksasta alkaen, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Vuorokauden työvuoroa seuraa aina pitempi vapaa. Tämä mahdollistaa muut työt ja harrastukset.
Mitä teet työsi ohella?
– Minulla on kaverini kanssa yritys, joka tekee kiinteistöjen remontteja. Lisäksi aloitimme ilmalämpöpumppujen asentamisen. Aivan uutena on matkailuautovuokraus.
Remonttihommat ovat tulleet verenperintönä. Kuljin jo lapsena isäni kanssa hänen työmaillaan. Hän teki timpurin ja maalarin hommia. Sukukirjojen mukaan olisin timpuri jo viidennessä polvessa.
Toimin myös luottamusmiehenä. Keväällä kävimme läpi järjestelyvaraeräneuvottelut. Emme ikävä kyllä saaneet neuvoteltua ensihoitajille lisää palkkaa. Siihen vaikuttivat organisaation tulevat muutokset ja epäselvyydet tehtävänkuvissa. Palaamme palkkaneuvotteluihin seuraavalla kierroksella.
Olen myös ostanut ja myynyt useita mökkejä.
Mikä saa mökkikaupoille yhä uudestaan?
– Yleensä etsin remonttia vaativia kohteita. Kiinnostavinta on mökkien päivittäminen sellaiseen myyntikuntoon, että ihmiset viihtyvät niissä.
– Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta riitelemään ei ruveta.
Itse en ole mökkeillyt, mutta täydellinen oma mökki olisi pieni ja sijaitsisi Kallaveden kallioisella rannalla. Siinä olisi rantasauna aivan veden äärellä.
Mitä tekisit, jos et olisi nykyisessä ammatissasi?
– Olisin luultavasti rakennusalalla tai myyntihommissa. Myyntityössä viehättää jännitys, joka liittyy kaupankäynnin etenemiseen.
Mitä uutta olet oppinut viime aikoina?
– Olen opetellut potilastietojärjestelmän uusia ominaisuuksia. Lisäksi sain vastikään 25 opintopisteen kokonaisuuden valmiiksi ammattikoulussa. Aiheena oli kylmäaineiden käsitteleminen. Opinnot liittyvät sivutoimeeni ilmalämpöpumppujen parissa.
Mikä on vahvuutesi työntekijänä?
– Luotettavuus. Se mikä luvataan myös pidetään. Osaan käynnistää hommat ja tehdä päätöksiä nopeasti tarpeen tullen. Pystyn kuuntelemaan hyvin potilaita.
Millainen työkaveri olet?
– Tulen toimeen kaikkien kanssa. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta riitelemään ei ruveta.
Kehu pomoasi.
– Osastonhoitajamme on oikeudenmukainen ja hyvä kuuntelemaan sekä keskustelemaan. Rehti ja rehellinen tyyppi.
Mikä on parasta ja ikävintä työssäsi?
– Parasta ovat työkaverit. Asemaryhmässäni on 40 työntekijää ja tiimi vaihtuu koko ajan, mutta se ei muuta tunnelmaa. Ikävintä on tietysti, jos asiakas menehtyy vaikka mitä tekisi. Ennalta arvaamattomat kuolemat ja vakavat tapaturmat ovat aina surullisia. Ei siihen totu.
Miten palaudut töistä?
– Nykyinen työrytmini tukee jaksamista. En viihtyisi normaalissa päivätyössä. Remontti- ja myyntityöt ovat hyvä vastapaino ensihoitajan työlle. Rakentamalla ja korjaamalla näen nopeasti työni jäljen ja saan nauttia onnistumisen kuplien leijailusta.
Perheen kanssa harrastaminen tukee myös palautumista. Talvella laskettelen ja teen rinnepäivystystä eli annan ensiapua, jos rinteessä tapahtuu onnettomuus. Kesällä ajelen vesijeteillä ja teemme perheen kanssa pyöräretkiä.
Mikä tekee sinut onnelliseksi?
– Perhe ja työ. Minulla on vaimo ja 11-vuotias lapsi. Nautin liikkumisesta perheen kanssa luonnossa. On otettava irti kaikki siitä ajasta, kun lapsi malttaa olla vielä vanhempiensa seurassa.
Mikä ärsyttää?
– Epäoikeudenmukaisuus on minulle punainen vaate.
Millainen on 10-vuotissuunnitelmasi?
– Uskon olevani 10 vuoden päästä nykyisessä työssäni. Toivon, että elämä pysyisi ennallaan ja työ- ja vapaa-aikaa olisi sopivassa suhteessa. Olen aina opiskellut työn ohessa. Opiskeluja jatkan varmasti tulevaisuudessakin.
Jutun otsikkoa korjattu 27.11. kello 7. Otsikossa oli virheellisesti sana pelastaja. Muutettu sana ensihoitajaksi.
Lue Uusi jäsen -sarjan aiemmat osat:
Esiopettaja Paco Diop kertoo, miten jokainen kasvattaja voi torjua rasismia
Emma Piitulainen joutui 12-vuotiaana etsimään uuden suunnan elämälle
Teemu Sieppi kertoo, kuinka täyteen kalenteriin saa mahtumaan vielä vähän lisää tekemistä
Taidekasvatusta ja tarot-kortteja – Suvi Kuusisto, 27, kertoo miksi kaverit kutsuvat häntä noidaksi
Heini Rusanen, 23, kertoo, miksi pienten poikien pitää saada käyttää kynsilakkaa
Ammattiliitto on nuoren tuki – Jonathan Ndongala, 23, kertoo miksi hän valitsi JHL:n